Wat mij heeft mij thuisgebracht

Als kind kon ik na een hele dag buiten spelen in de natuur in bed liggen en denken: wat ben ik gelukkig zo. En in de diepe, helende slaap die daar dan op volgde voelde ik mij verbonden met iets dat groter is dan ik kon bevatten. Heel anders dan na een dag iets doen wat ik niet leuk vond, of als er geen fijne sfeer was.

Nu ik hierop terugkijk was dit mijn eerste bewuste ervaring van heelzijn. Mijn leven ontvouwde zich, en ervaringen kwamen en gingen. Soms kwam een ervaring in de buurt van de ervaring van heelzijn die ik als kind had. Een mooie wandeling, dansen, me verbonden voelen met dierbaren.

Maar in mijn eerste yogales wist ik, ik ben thuis. Van het een kwam het ander. Ik volgde een yoga-docentenopleiding, ging lesgeven en zag dat heel veel mensen op zoek zijn naar dit heelzijn. Dat het volgen van een yogales kan helpen bij het vinden van rust en de gelegenheid geeft te luisteren naar het lichaam. Het geven van een les aan een groep vind ik heel mooi omdat je mee kan liften op elkaars ervaring.

Hoe ik jou daarbij kan helpen

Na jarenlang lesgeven aan groepen gebeurde er twee dingen. Aan de ene kant jeukten mijn handen om met mensen individueel aan de slag te gaan. Ik zag zoveel waar ik in een groepsles niets mee kon. Aan de andere kant bleef ik zitten met de vraag waarom yoga voor mij en anderen zo goed werkte. Wat is de wetenschap achter yoga, hoe werkt dat ademen in het lichaam nu eigenlijk, hoe zit het met lichaamsgevoel en bewustzijn. En als yoga nu niet je ding is, wat is dan wel een mogelijkheid om hetzelfde te bereiken? Daarom ben ik mijn vijftigste terug de schoolbanken ingegaan. Inmiddels heb ik een praktijk voor fysiotherapie waarin ik mij richt op adem, ontspanning en beweging. Welke ingang we ook kiezen, het resultaat is een beter lichaamsgevoel en een groter lichaamsbewustzijn. En dit werkt, of het nu gaat om chronische hyperventilatie, terugkerende rugklachten of andere klachten waar spanning een rol speelt. En als je eenmaal doorhebt hoe dit werkt, op een aardige manier met je lichaam omgaan en er echt naar luisteren, dan heb je daar de rest van je leven plezier van.