Wat gebeurt er als je een elastiekje uitrekt en weer loslaat? Ja, inderdaad, dan veert het weer terug en neemt het zijn oorspronkelijke vorm aan! Dat is veerkracht. En wat dat elastiekje kan, dat kan jij ook. En als je dat doet, gebruik maken van je veerkracht door los te laten en zo je oorspronkelijke vorm weer te vinden, dan kan je de hele wereld aan.

Als we dat niet doen, loslaten, en de spanning langdurig aanhouden of misschien zelfs opbouwen, dan merk je dat aan je lichaam, hoe je je voelt en hoe je denkt. Je lichaam voelt gespannen, pijnlijk of stijf, je hebt sneller hoofdpijn, last van je nek, schouders of rug, en je weerstand neemt af en hebt bijvoorbeeld sneller last van blessures. Je bent onrustig in je hoofd en zit minder lekker in je vel, misschien slaap je minder goed en merk je dat je geprikkeld reageert op de mensen om je heen. Misschien heb je last van sombere of angstige gedachten. Misschien denk je dat je loslaat, maar als je ook maar iets hier van herkent dan heb je waarschijnlijk nog wat te winnen in het oefenen van je veerkracht.

Iedereen krijgt zo zijn uitdagingen in het leven en daar kan ik zeker over meepraten. “Ik bewonder je veerkracht” krijg ik vaak te horen. Geluk gehad met mijn genen, dacht ik. En dat is waarschijnlijk deels waar, maar niet het hele verhaal. Inmiddels ben ik bijna 20 jaar met yoga en meditatie bezig, en daarvoor heb ik veel gedanst. Steeds als ik plat gezegd “in de shit” zat, dan was stil worden en mijn lichaam voelen mijn veilige haven en mijn “way out”. Een grote oefening in veerkracht eigenlijk. Dat is niet altijd leuk, pijn durven en kunnen voelen vraagt ook moed en vertrouwen. En soms is daar een goede begeleiding bij nodig, iemand die op het juiste moment en met de juiste woorden de vinger op de pijnlijke plek kan leggen.

Vaak zijn we geneigd om een klacht los van de rest aan te pakken. Bijvoorbeeld paracetamol tegen hoofdpijn, massage om gespannen spieren weer te laten ontspannen, therapie om stress de baas te zijn. Als klachten al langer bestaan, dan is de werkelijkheid vaak veel complexer dan dat. Door één klacht gericht aan te pakken, bijvoorbeeld die paracetamol tegen de hoofdpijn, kom je er op de lange termijn niet uit. Je “way out” is uitzoomen, veerkracht oefenen en dieper loslaten. En dan geduld, je hele systeem de tijd geven om zijn oorspronkelijk vorm weer terug te vinden. Misschien lukt dat, misschien is lukt dat niet helemaal. Soms is trauma zo diep, schade aan weefsels zo groot, dat helemaal terugveren niet meer lukt. Een elastiekje waar lang genoeg aan getrokken is gaat vanzelf uitlubberen. En elastiek dat een tijd niet bewogen is wordt broos en breekt (misschien wel eens gemerkt toen je enthousiast aan het begin van de zomer een bikini uit je kast haalde). Maar het kan altijd beter worden dan het nu is.

Meer weten hoe ik mijn veerkracht oefen en hoe ik jou daar bij kan helpen? Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. We nemen een half uur de tijd om het over jouw elastiekje te hebben. Waar heb je nu het meeste last van? Je gaat naar huis met 3 praktische tips waarmee je direct zelf aan de slag kan en jouw veerkracht kan vergroten.