Workshop Natuurlijk Ademen

Ademen doen we vanzelf. Hier hoeven we niet over na te denken. Ook als we slapen gaat het ademen gewoon door. Gelukkig maar! Maar we ademen lang niet altijd op de meest gunstige manier. Als kind waarschijnlijk wel, maar ergens gedurende het leven slijten patronen in die op dat moment heel erg nodig waren. Maar niets meer te maken hebben met een natuurlijk, ontspannen adempatroon.

Een voorbeeld. Als je schrikt dan houd je je adem in. Dat is handig omdat je de situatie nog niet kan overzien. Is er gevaar, wil je alert zijn maar niet gehoord worden? Is het gevaar geweken, dan is dat niet meer nodig. Hoef je je adem niet meer vast te houden. Toch houden veel mensen na iedere inademing even vast. Terwijl die alertheid niet meer nodig is.

Ander voorbeeld. Er is gevaar en je moet wegrennen, bij brand bijvoorbeeld. Je gaat sneller in- en uitademen zodat je je spieren snel kan voorzien van veel zuurstof. Handig voor het rennen. Is het gevaar geweken, dan is dat niet meer nodig. Overbodige spanning laat je dan los met trillende benen, op dat onderwerp kom ik een andere keer terug. Maar dat korte in- en uitademen mag dus ook stoppen. Toch blijven veel mensen hier ongemerkt mee doorgaan. Terwijl je spieren dit niet meer nodig hebben.

Kinderen hebben vaak nog een natuurlijk, ontspannen adempatroon. Gedurende ons leven stapelen gebeurtenissen en patronen zich op waardoor bijvoorbeeld chronische hyperventilatie kan ontstaan. Dat komt echt vaker voor dan je denkt en wordt vaak niet onderkent omdat de klachten die hieruit voortkomen ook bij veel andere aandoeningen passen. Denk aan druk op de borst, hoofdpijn, het gevoel geen controle meer te hebben. Het komt regelmatig voor dat iemand op de eerste hulp terecht komt met het beeld van een hartinfarct, maar dat het hyperventilatie blijkt te zijn.

Het mooie aan de adem is dat we het onbewust doen, maar ook bewust kunnen ademen. Yogi’s doen dit al eeuwenlang. Met gerichte ademoefeningen kan je gerichte effecten bereiken, bijvoorbeeld meer focus in meditatie. Wim Hoff gebruikt bijvoorbeeld ademoefeningen van yogi’s in zijn ijsbaden en gericht op het versterken van de weerstand. Bij de verbonden adem haal je bewust de adempauze na de inademing eruit. Je manier van ademen kan je dus bewust aanpassen, en dit heeft altijd een effect. Als je anders gaat ademen, dan gebeurt er iets anders in jou. In het dagelijks leven blijf ik het liefst zo dicht mogelijk bij het natuurlijk adempatroon. Zoals kinderen dat vaak vanzelf doen.

Ik vergelijk dit wel eens met een auto, een bestuurder en een passagier. Je lichaam is de auto. Je onbewuste adem bestuurt de auto. En niets is zo irritant als een passagier die constant aan het stuur loopt te trekken. In dit geval jij die bewust je adem aan het sturen bent. Al kan een beetje rijles soms wel handig handig zijn, zodat je bestuurder weer wat relaxter achter het stuur zit. Binnenkort geef ik weer de workshop Natuurlijk Ademen. Al twee keer eerder gaf ik deze superleuke en vooral heel inzichtvolle workshop.

In deze workshop:

  • ontdek je waarom jij hoger, oppervlakkiger of anders minder handig bent gaan ademen dan goed voor je is;
  • krijg je inzicht in wat er nodig is om je natuurlijke manier van ademen terug te vinden;
  • ervaar je minder stress en meer tevredenheid door bewust met je adem aan de slag te gaan.

Ik heb bewust voor gekozen voor meer tijd en minder deelnemers zodat ik jullie tijdens de oefeningen goed kan begeleiden. Wacht niet te lang en reserveer snel je plek!

Meld je nu aan voor de workshop op 6 april aanstaande in het Natuur en Gezondheidscentrum in Maarssen

Datum: zaterdag 6 april 2024
Tijd: 10:00 – 12:30
Kosten: € 29
Adres: Tuinbouwweg 19b, 3602 AT Maarssen
Aanmelden: knop hiernaast, dat is het snelst!
Aanvullende informatie: info@mirellehoogervorst.nl | 06-13440157

Ik ben Mirelle Hoogervorst, yogadocent, fysiotherapeut en moeder van 2 sportieve jongens. Ruim 15 jaar geleden, tijdens de yogadocentenopleiding, raakte ik gefascineerd door adem. Dat je via de adem invloed hebt op hoe je jezelf ervaart vond en vind ik magisch. Zoals je bent, zo adem je, is een uitspraak die ik nog vaak gebruik in mijn praktijk en mijn lessen. Het is breder dan de bewegingen die ervoor zorgen dat gasuitwisseling in de longen mogelijk is, het is de levenskracht die door ons stroomt. Door je bewust te worden van hoe je ademt en hier invloed op uit te oefenen, heb je er een krachtig instrument van zelfmanagement bij. Zeker waar het gaat om vermindering van stress en verbetering van welbevinden. (Chronische) hyperventilatie komt vaker voor dan je denkt. Maar ook bij bijvoorbeeld het vergroten van zelfvertrouwen en het versterken van je immuunsysteem kan adem een belangrijke rol spelen. Mijn visie op adem is dat het vooral om ruimte geven gaat, waar je ontspannen bent gaat ademen vanzelf, natuurlijk. En niet zozeer een trucje dat je aanleert. Soms gebruik ik mijn of jouw handen, soms help ik je toe te laten, soms is verandering van je houding nodig, of spieren die sterker mogen worden of juist ontspannen. Geen behandeling is hetzelfde, zoals geen mens hetzelfde is. Mag ik ook jou begeleiden naar natuurlijk ademen? Minder stress, meer tevredenheid…